Европа

Германия създава фонд за военни поръчки за €100 млрд.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Близо година след като канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви инвазията на Русия в Украйна за "повратна точка", която ще доведе до доставки на германски оръжия за държава във война и огромно увеличение на разходите за германския Бундесвер, процесът бавно ще разгръща и му предстои дълъг път. Берлин се превърна в един от ключовите доставчици на оръжия за Украйна.

А депутатите от Бундестага, включително основният опозиционен блок – ХДС/ХСС – подкрепиха през юни създаването на фонд за военни поръчки за 100 милиарда евро.

 

Първо, има разбиране, че началото на руската агресия е повратна точка. От друга страна, отне време да се приложат промените в министерската система, в бюрокрацията. Ако погледнем цифрите, трябва да кажем, че има доста пропуски.

Томас Виголд, военен експерт

Голяма част от тези 100 милиарда евро все още не е отишла за укрепване на германската армия, която началникът на генералния щаб, генерал-лейтенант Алфонс Майс, описа на 24 февруари миналата година като "повече или по-малко оголена".

Шолц обеща миналата година, че отсега нататък инвестициите в отбрана и сигурност ще превишат 2% от БВП за година. Това обаче все още не се е случило, данни на НАТО от средата на 2022 оценяват миналогодишните разходи на 1.44% от БВП.

 

Трябва да е ясно на всички. С малко под 2% няма да можем да изпълним задачите, които стоят пред нас. Особено тези с акцент върху НАТО и националната отбрана. Както и да поддържаме военни способности, включително за международни мисии.

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

В средата на декември германските депутати дадоха зелена светлина за обществени поръчки за отбраната, включително закупуването на 35 изтребителя Ф-35, нови щурмови пушки и радиосистеми. Компаниите от отбранителния сектор се оплакват, че почти не са виждали поръчки.

Нарастват призивите във и извън Бундесвера за много по-сериозно увеличение на специалния фонд за военни поръчки.

Но специалистите отбелязват, че фондът не покрива редовните операции на армията, включително разходите за гориво, и че милиарди евро трябва да бъдат отделени за боеприпаси. Но по-важно е, че Германия гради надежден имидж на доставчик на оръжия и оборудване за Украйна.