Европа

Зеленски пак призова за по-бърза военна подкрепа за Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Няма алтернатива на победата на Украйна. С тези думи украинският президент Володимир Зеленски се изправи пред политици, военни и дипломати от цял свят, които са в Мюнхен за конференция по сигурността.

Отново призова западните съюзници да ускорят доставките на оръжия на фона на опасенията, че започва нова руска офанзива.

За съжаление Путин все още може да унищожи много животи. Много. Ето защо трябва да побързаме. Нуждаем се от скорост. Скорост на нашите споразумения, скорост на нашите доставки, за да се укрепим. Бързина на решенията за ограничаване на руския потенциал. Няма алтернатива на бързината, каза той.

Миналогодишната конференция в Мюнхен се състоя едва дни преди началото на войната, докато руски войски се групираха по границите на Украйна.

„Нападението срещу Украйна не е чисто европейски конфликт, не е само европейски въпрос. Защото той се простира далеч отвъд Европа, както и амбициите на Русия, както виждате, независимо дали става дума за Близкия изток, други региони в Източна Европа, Африка, но също и за Индо-Тихоокеанския регион", заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

В Мюнхен вниманието на световните лидерите е насочено и върху Пекин.

„Китай все още не е изложил позицията си за войната в Украйна. Ако излязат наяве, играят роля в конфликта и се опитат да посредничат в украинската криза, това може да им донесе големи ползи от гледна точка на видимостта, но може да бъде и провал.“, коментира Мирко Кампочиари, който е военен експерт.

Сред световните лидери в Мюнхен са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, американският държавен секретар Антъни Блинкън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак, китайският топ дипломат Ван И. България е представена от президента Румен Радев и служебните вицепремиер и министър на отбраната Атанас Пеканов и Димитър Стоянов. За първи път от 2 десетилетия нито един руски представител не беше поканен.