Европа

Руските сили нанасят тежки щети в Източна Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия твърди, че напредва към украинския град Бахмут, макар и бавно. Със сигурност руските сили нанасят тежки щети при денонощни атаки, както там, така и срещу други позиции в Източна Украйна.

Жителите на съседния град Часов Яр се опитват да избягат. Минибус събира желаещите да напуснат.

"Обстрелът е страшен, трябва да се махнем. Искам да видя внучката си, която живее там, където отиваме, в Лвов. Надяваме се, че украинската армия ще се бие за нас и ще победи руснаците. И тогава със сигурност ще се върнем. ", споделя Любов.

Президентът Володимир Зеленски призна, че ситуацията около Бахмут в момента е изключително напрегната, но и че войските отстояват позициите си.

Междувременно за първи път от началото на войната високопоставен представител на Израел посети Украйна.

Външният министър Ели Коен се поклони пред мемориала "Бабий Яр" в Киев, където близо 34 000 евреи са били убити за 48 часа през 1941 година.

„Холокостът е най-голямото петно в човешката история. Стоейки тук днес като министър на външните работи на държавата Израел и представител на правителството на Израел, мога да гарантирам, че ще направим всичко, за да защитим нашия народ и да му осигурим сигурност срещу онези, които сеят зло срещу него“, каза той.

Ели Коен посети и Буча, където след като руснаците се изтеглиха бяха открити масови гробове със стотици тела.

Въпреки че Израел осъжда руската инвазия, страната ограничи подкрепата си за Киев до хуманитарна помощ и защитна екипировка.