Икономика

Румъния все още разчита на въглищата и газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След началото на руската инвазия в Украйна употребата на въглища в производството на електроенергия в ЕС се е увеличила с 1.5%. Данните са на енергийния мозъчен тръст "Ембър".

Същевременно Евростат информира, че емисиите на парникови газове през третото тримесечие на 2022 г са се увеличили в 16 държави от Съюза.

Румъния се нарежда в средата в тази класация, докато Полша е на първо място.

 

Изкопаемите горива все още са много разпространени за производството на енергия. Това е така по две причини. Първо, защото възобновяемата енергия е много непостоянна в момента. Тя не може да достави нужното количество енергия, за да захранваме и отопляваме нашите домове. И второ, поради липсата на доставки, цената на газа скочи шоково.

Рик де Оливейра, експерт по търговия с енергия

В Румъния всяка година една трета от електроенергията се произвежда в стари инсталации за въглища или природен газ. Увеличението на цените на газа е прехвърлено върху потребителите.

 

Все повече разчитаме на електроцентрали, които остаряват, тъй като не правим нови инвестиции. Нещата няма да се променят за една нощ, а ние загубихме години. Проблемът е, че не сме инвестирали в последните 6 години. До 2016 г имаше различни схеми за подкрепа на инвестициите.

Отилия Нуцу, енергиен експерт

Европейските държави са похарчили милиарди евро, за да помогнат на хората за високите сметки за енергия.

„Смятам, че правителствата трябва да спрат с този противопожарен режим, който прилагат: "където има извънредна ситуация, отиваме там и ще се погрижим за това". Те също така трябва да изпреварят някои инвестиции през пролетта и лятото – във вътрешни технологии за възобновяема енергия, като слънчева енергия и батерии за съхраняването й“, каза още Рик де Оливейра.

По данни на Евростат, през третото тримесечие на 2022 г страните от ЕС са изпуснали в атмосферата 854 милиона тона въглероден диоксид.

Румъния е отговорна за 3.5% от това количество.