Общество

Депутатите решиха: Въглищните централи остават

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Депутатите решиха да не затварят въглищните централи и задължиха служебния кабинет да преговаря с Европейската комисия да отпадане ангажиментът ни за намаляване на въглеродните емисии с 40%.

Миньори пък се събраха на протест под прозорците на депутатите. Оказа се, обаче, че от протест няма нужда - депутатите от всички партии се обединиха за първи път - в защитата на въглищните централи у нас.

Докато протестиращите миньори се готвеха да пристигнат пред парламента и да защитят работните си места, депутатите вече бяха намерили начин да решат проблема им.

“Въглищните централи са били винаги важни за парламента”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

“Нашият натиск оказа влияние”, категоричен бе Любослав Костов от КНСБ.

Така поне до 2038 година запазваме въглищните централи. Решението обедини депутатите и те дори се поздравиха. А темата дали ще има редовен кабинет влезе дори в енергийния дебат.

“Ако президентът беше връчил третия мандат по време на енергийна комисия вече щяхме да имаме правителство. Толкова обединени никога не сме били, заяви Жечо Станков“.

Друга промяна предвижда 50% от средствата предвидени за съоръжения за производство на геотермална енергия да отидат за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.