Добро Утро, Европа

Еленко Божков: Имаме шансове да получим отсрочка до 2030 година за въглищните централи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България ще поиска от Брюксел предоговаряне на условията относно ограничаването на въглеродните емисии и има реални шансове да получим отсрочка до 2030 година. Това обяви в студиото на Euronews Bulgaria заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков. 

Според него ако ограничаването на вредните емисии остане в този вид - това директно означава затваряне на въглищните ни централи. Алтернативата са ядрените мощности, каза Божков и подчерта, че на България са ѝ нужни четири нови такива в АЕЦ "Козлодуй" и рестарт на площадката АЕЦ „Белене“. В противен случай българската енергийна система е сериозно застрашена.

 

 

Това означава риск не само за енергийната (система) – това означава риск за националната сигурност. Това означава, че ние от нетен износител, какъвто сме сега, се превръщаме в нетен вносител, с недотам сигурни възможности за внос на електрическа енергия в критичен момент. Това означава, че застрашаваме и съседите си, и заедно с това и тяхната енергийна и национална сигурност. Защото в голяма степен те в критични, а и не само в критични моменти, разчитат на нашата енергетика и нашите генериращи източници.

С вас съм, каза още Божков по адрес на протестиращите срещу затварянето на въглищните централи. Мисля, че мога да кажа, че цялото министерство сме с вас, добави той.

Цялото интервю вижте във видеото.