Европа

Украйна засилва мерките за сигурност преди годишнината от началото на войната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Украйна засилват мерките за сигурност преди годишнината от началото на войната утре. Има опасения за провокации и обстрели от руска страна, затова властите призоваха хората да не се струпват на едно място. Препоръчва се също дистанционната работа, а училищата преминаха на обучение онлайн. Увеличава се броя на пътните блокади в Киев. Има голям брой патрулиращи въоръжени полицаи по пътищата.

Малко преди навършването на една година от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Киев заяви, че руската армия подсилва различни позиции на фронтовата линия. Затова се очакват нови нападения, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили. Руските сили съсредоточават основните си усилия за подсилване на настъпателните операция в посока Бахмут, Купянск, Лиман, Авдеевка и Шахтьорск, съобщава украинското военно командване.

Тежките сражения продължават в района на Бахмут. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Киев планира да разшири санкционния натиск върху Русия и призова за навременна помощ.

Работим много усилено заедно с Великобритания, за да укрепим нашите войници и да доближим победата. Би било чудесно, ако всички наши партньори разберат, как скоростта на доставките в областта на отбраната се отразява на конкретните успехи на бойното поле.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Град Вухледар, в източната част на Донецка област на Украйна, е подложен на постоянни бомбардировки, горят жилищни сгради, а повечето от жителите му са евакуирани. Докато руските сили продължават настъплението си по фронтовата линия, украинските военнослужещи удържат позициите си и се надяват на по-добри оръжия.

Трябва да защитаваме земята си. Надявам се, че всички вярват, че трябва да защитаваме земята си. Ако се откажем от земята си, ще станем роби, а никой не иска да живее като роб.

Андрий "Монхол", украински военнослужещ

През последните седмици Русия засили стремежа си да завладее напълно източното индустриално сърце на Украйна - Донбас.

Киев и западните му съюзници твърдят, че Москва може да се опита да предприеме по-широка и амбициозна атака на други места по повече от 1000-километровата фронтова линия.

Една година след като руският президент Владимир Путин започна така наречената от него специална военна операция в Украйна, Русия и Украйна се подготвят за офанзиви, които могат да поставят началото на нова, потенциално още по-катастрофална фаза на конфликта, коментират световните агенции.