Свят

Екатерина Димитрова, ПанЕвропа: Докато Байдън върви свободно в Киев, Путин се изолира от света

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„От вчерашната среща (на „Букурещката деветка“ – бел. ред.) е важно да се каже, че всички лидери, включително и българският президент, са подписали декларацията, която признава, че Русия в момента е най-пряката и значима заплаха за сигурността на партньорите от НАТО, както и на тези девет държави.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Екатерина Димитрова от „ПанЕвропа България“. По нейните думи срещата вчера е била много знакова поради присъствието на американския президент Джо Байдън и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Димитрова посочи, че в декларацията се дава заявка за подкрепа на държавите, изложени на руско влияние, като Грузия, Босна и Херцеговина и Молдова.

Ключови са думите на американския президент, че подкрепата за Украйна е съществена и че държавите от „Букурещката деветка“ най-добре знаят какво е заложено на карта.

„Не само, че Байдън беше в Украйна, но той е първият съвременен американски президент, който посещава военна зона, върху която американците нямат контрол. Но и фактът, че той вървеше свободен по улицата, докато Путин се изолира тотално от останалия свят“, коментира Димитрова изненадващата визита на Байдън в Украйна.

По думите на Димитрова е важно да се покаже, че България има единна позиция, а не такава, която се променя в зависимост от политическата обстановка.

Според анализатора политическите лидери в Европа са проспали опасността от руската инвазия в Украйна, а продължителността на войната няма как да се прогнозира.

Вижте целия разговор във видеото.