Свят

Байдън: Нека продължим да стоим заедно срещу руската агресия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът Джо Байдън приветства силата на страните от съюза Букурещ 9, срещайки се с тях във Варшава. Той отправи призив за единство и сплотеност на всички съюзници в НАТО и повтори убеждението, че във войната на карта е заложена не само съдбата на Украйна, но и свободата на цивилизования свят.

Днес, когато наближаваме една година от инвазията на Русия в Украйна, още по-важно е да продължим да стоим заедно. Това е доказателство колко силни се чувстваме. Ето защо исках да се срещна лично с всички вас тук като източния фланг на НАТО, вие сте предната линия на нашата колективна отбрана. Вие знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт, не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света. Това е, за което президентът Зеленски и аз говорихме, когато бях в Киев преди два дни, лидерите около тази маса многократно се активизираха, за да потвърдят нашия споделен ангажимент към всички тези ценности. Предоставихме критична помощ за сигурността на Украйна и критична подкрепа за милиони бежанци. Помогнахме на украинците да имат достъп до основни услуги. И заедно ще продължим нашата трайна подкрепа за Украйна, докато тя защитава свободата си, заяви Байдън. 

През изминалата година, със страните около тази маса, осигурявайки колективно лидерство, укрепихме НАТО. Ангажиментът на Съединените щати към НАТО, казах го много пъти, ще го кажа отново, е абсолютно ясен. Член Пети е свещен ангажимент, поет от Съединените щати. Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, всеки сантиметър. Това е важен момент. Очаквам с нетърпение нашата дискусия и следващите стъпки, които можем да предприемем заедно, за да поддържаме нашия съюз силен и да възпираме още повече агресията, добави той.