Политика

Аркади Шарков: Лекарства се изтеглят от пазара, за да не се продават на загуба

От Марина Матева Марина Матева Водещ

 „Министерството предприема пакет от мерки. Да се надяваме, че до началото на следващия парламент той ще влезе за разглеждане и публично обсъждане.“

Така Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването, обясни за Euronews Bulgaria как министерството смята да реши проблема с недостига на лекарства.

„Когато обсъждахме казуса, имаше няколко смесени грипни вълни, които допълнително спомагаха за прескрипция на част от медикаментите и увеличено потребление, което водеше и до частичния недостиг, който се беше образувал – именно между Коледа и първите седмици на януари. Към момента можем да кажем, че ситуацията, специално по отношение на лекарствата, които касаят лечението на респираторни заболявания, както и някои от другите антибиотични продукти, е по-спокойна. Тоест, в момента казусът частично е решен“, увери здравният експерт.

 

Продължава да стои на дневен ред казуса с лекарствата, чийто основен проблем за липса касае производствените проблеми – например, лекарството за диабет тип 2. Очакваме до края на месеца по-големи доставки от този продукт. Миналата седмица бяха внесени 9 600 опаковки, които бяха разпределени, но там продължава да има казус, и той не е на ниво България, а на ниво Европа, ако не и на ниво свят. А вторичната индикация на този продукт показва, че той може да бъде използван и за отслабване. Което затруднява предписването му по първична индикация – срещу диабет тип 2.

Той коментира и феномена с изтеглянето на медикаменти от пазара – между 200 и 300 продукта се изтеглят от страната.

„Основен проблем при изтеглянето е когато цената на лекарствата пад под себестойността им. И тъй като пазарът ни е малък, много от компаниите имат избор – или да продават на минусова печалба, или да изтеглят продукта. Немалка част от тях решават да го изтеглят“, разяснява експертът.

Това е проблем на общоевропейско ниво, категоричен е Шарков.

 

Цялото интервю вижте във видеото.