Европа

ЕС преразглежда фармацевтичното законодателство заради недостига на лекарства

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският съюз страда от недостиг на лекарства. Сред най-засегнатите са антибиотици като амоксицилин или лекарства за облекчаване на настинки, грип и други респираторни инфекции. Както и педиатрични препарати.

Ситуацията с лекарствата се смята за критична в повечето европейски страни, но аптеките и експертите съветват хората да не се запасяват.

 

Основните първопричини, които бяха установени, са рязкото нарастване на търсенето заради повечето респираторни инфекции заедно с недостатъчния производствен капацитет. Тъй като тези продукти се разрешават на национално ниво, компетентните органи вече въвеждат мерки за смекчаване на последиците.

Стела Кириакидес, Eвропейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните

Сред мерките са продажбата на генеричен еквивалент или близко лекарство. В някои държави променят и начина на прием – като например превръщат таблетки в сироп, за да могат да ги взимат и децата.

 

Наличността на педиатрични препарати обикновено е по-малка в сравнение с обикновените таблетки. Относно инфекциите при деца, натискът върху наличността за педиатричните формули е по-висок, отколкото при формулите за възрастни.

Стефан Тирструп, главен медицински директор в Европейската агенция по лекарствата

Според Индекса за недостиг на лекарствени продукти броят на лекарствата, които не са налични в Ирландия например, е достигнал 224 тази седмица, основно защото ирландските производители на лекарства продават продуктите си в чужбина за повече пари.

 

Нуждаем се от диверсификация. Разбира се, би било полезно да върнем в Европа производството на някои критични материали, например активни фармацевтични съставки. Но не можем да върнем в Европа производството на всички материали, които използваме за лекарства. Това не е реалистично. И това също води до предизвикателства, включително възможното увеличение на цените, свързано със спазването на екологичното законодателство, на трудовото законодателство, което не е задължително да се спазва в други страни.

Илария Пасарани, генерален секретар на Фармацевтичната група на Европейския съюз

През март Европейската комисия ще представи планове за преразглеждане на фармацевтичното законодателство в общността, които ще включват по-строго спазване на доставките, по-ранно уведомяване за недостиг и по-голяма прозрачност на запасите.