Политика

ГЕРБ се разграничи от хората си в ЦИК и общото вписване на гласовете

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ няма нищо общо с решението на ЦИК резултатите от машинния и от хартиения вот да не се записват поотделно в протоколите на секционните комисии. Това заявиха Радомир Чолаков и Росен Желязков на брифинг от партията, излъчван във фейсбук.

Уважаваме всяко решение на независим орган, в това число на ЦИК, но това не означава, че се съгласяваме с него“, каза Желязков и допълни, че решението на ЦИК не намира обществена подкрепа.

Не приемаме всички упреци, че ГЕРБ-СДС имат някакво отношение при вземането на това решение и ще настояваме, в рамките на компетенциите, които има ЦИК, да го преразгледа“, посочи Желязков.

Това, за което изрично настояваме, е ЦИК да предприеме всички мерки за честни, прозрачни и демократични избори. Във всички секции ще има видеонаблюдение и застъпници. Насърчаваме хора да участват в наблюдаването на броенето на бюлетините“, каза Чолаков.

По неговите думи някои политически сили започват да създават напрежение, за да могат евентуално после да оспорват резултатите от изборите.

ЦИК трябва да вземе всички мерки това да бъде предотвратено, а българските граждани масово да участват, за да сме всички сигурни в честността на изборния резултат“, призова Чолаков.

По време на заседанието на ЦИК в понеделник с гласовете на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН беше прието решение в протокола на изборните комисии да се вписват само сумарно гласовете от двата вида бюлетини, а не поотделно за машинния и хартиения вот.

От коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" междувременно го атакуваха в съда, както се бяха заканили вчера.

"Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и последваща проверка за законосъобразност на вота", мотивират се те в жалбата си до Върховния административен съд.