Избори 2023

Божанов: С решението на ЦИК гласовете ще се сумират на хвърчащо листче, вместо в протокола

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Има правни основания и аргументи решението на ЦИК резултатите от машинния и от хартиения вот да не се записват поотделно в протоколите на секционните комисии.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият министър на електронното управление и политик от „Демократична България“ Божидар Божанов.

Вече стана ясно, че обединението „Продължаваме Промяната-Демократична България“ ще обжалват пред административния съд в София решението на ЦИК за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи. Божанов потвърди, че жалбата е готова и би трябвало да бъде внесена съвсем скоро.

По думите на Божанов Изборният кодекс е получил все повече несъвършенства при последните изменения и в текстовете има вътрешни противоречия.

Вместо сумирането да стане в протокола, то ще става на някакво друго листче и нито РИК, нито партиите или избирателите ще го видят накрая и няма да могат да направят сравнението.

Според Божанов с решението на ЦИК няма да може да се свери дали преброените разписки от машинното гласуване отговарят на реално отчетените от машинните

„Зад грешките може да се крият манипулации и това е честа практика“, посочи Божанов и припомни големия брой грешки на изборите през април 2021 г.

На практика листите с кандидат-депутатите на обединението между ПП и ДБ са готови, стана ясно още от думите на Божанов.

„Попълват се все още, но нямаме някакви разминавания“, каза политикът от ДБ. Той коментира и скандала с листите на обединението в София:

„Работихме с Александър Дунчев добре в последните два парламента и му благодаря за оказаното доверие, но не беше коректно да противопоставя едни кандидати на други и като някакъв висш морален авторитет да казва кои са подходящи и кои не. Имаме доста силни кандидати, включително и за София-област“, посочи Божанов.

Целия разговор вижте във видеото.