Политика

Скандал и съмнения в честността на вота след спорно решение на ЦИК относно броенето на гласовете (Обзор)

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Политически реакции след скандала в Централната избирателна комисия (ЦИК) и решението за отчитането на хартиените и машинните бюлетини. Президентът и премиерът призоваха ЦИК за независимост, а от „Демократична България“ се заканиха да сезират Административния съд. Цветозар Томов, който пък вчера подаде оставка като говорител на ЦИК, обясни във фейсбук мотивите си затова.

В социалната мрежа Томов написа, че според него решението на комисията, резултатите от машинния и от хартиения вот да не се записват поотделно в протоколите на секционните комисии, е абсурдно, опасно и цинично. По думите му по този начин се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това според него означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими данни.

От „Демократична България“ ще сезират Административния съд, защото са категорични, че бюлетините трябва да се броят отделно.

Държавният глава също коментира скандала. Той призова да не се насажда недоверие в изборния процес.

Държавният глава също коментира скандала. Той призова да не се насажда недоверие в изборния процес.

Румен Радев, президент

Коментар имаше и от служебният премиер. Гълъб Донев посочи, че решението на ЦИК да отпадне отделното записване на резултатите от машинното и хартиеното гласуване в изборните протоколи няма да застраши честността на вота.

„Би било добре да се записват отделно и хартиения и машинния, за да се види колко са хората, които са предпочели да гласуват машинно, колко е техният дял и съответно колко е този на хартиените бюлетини. Но решението на ЦИК е такова така, че не виждам проблем в тази област“, отбеляза служебният премиер.

От „Левицата“ внесоха в ЦИК жалба срещу спорното решение. ГЕРБ и БСП отказаха коментар. Официална позиция от говорителите на ЦИК се очаква в четвъртък на редовния брифинг на комисията.

Вижте повече във видеото.