Политика

Партии от дясно и ляво атакуват решението на ЦИК за скрития машинен вот

От Euronews България Euronews България
14.Glasuvane Mashina2 BGNES

Решението на ЦИК гласовете от машинния и хартиения вот да се сумират и вписват общо в изборните протоколи ще бъде атакувано в съда. За това се заканиха от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, а по-рано и от новата коалиция „Левицата!“
 
„Защото увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на изборния кодекс и поставя под огромен риск сигурността и честността на вота“, мотивираха се от коалицията на ПП и ДБ.
 
Вчера ЦИК с мнозинството на членовете от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН взе решение резултатите от преброяването на гласовете в изборните секции да се вписват накуп в протоколите – независимо колко от тях са подадени чрез хартиена бюлетина и колко – с машина. Това доведе до разгорещен спор на заседанието и до оставката на Цветозар Томов като говорител на комисията. Днес Томов обясни, че се е оттеглил, защото не би могъл да защити публично взетото от ЦИК решение да „засекрети резултатите от машинното гласуване“.
 
Не бе прието предложението на друг член на ЦИК – Росица Матева, резултатите от машините и бюлетините да се вписват в отделни графи.
 
„Ако това предложение беше прието, щеше да се запази възможността за сравнение между данните от машините и написаното в протокола, както и възможността за поправяне на евентуални грешки“, обясниха от ДБ-ПП.
 
Със сходни аргументи ще атакуват решението пред ВКС и от „Левицата!“
 
„Това дава предпоставки за чудовищни машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване при записване на крайния резултат. Като отпада тази контрола, няма да може да се разбере дали правилно и дали изобщо е отчетен машинният вот“, мотивират се от лявата коалиция.