Общество

Беше заложен риск от грешки при броенето на гласовете, смята бивш председател на ЦИК

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

При отразяването в общ протокол на резултатите от машинния и хартиения вот, недействителните гласове няма да могат да бъдат отчетени. Така бившият председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев коментира пред Euronews Bulgaria решението на комисията гласовете от електронните устройства и гласуването с хартиена бюлетина да се сумират и вписват общо в изборните протоколи. Преди ден и десни, и леви формации, обявиха, че завеждат дело пред ВАС решението да бъде отменено.

„Няма как да бъде установено колко са гласували с машина и колко са гласували с хартия. В случая сега нямаме протокол от машините“, допълни Андреев, визирайки последните промени в Изборния кодекс.

По думите му обобщаването на протокола от двата вота може да доведе до грешки при пресмятането на гласовете. „Обобщаването на данните в протоколите би могло да доведе от една страна до грешки, които са несъзнателни в процеса на работа, както и от умората на членовете на СИК, които могат да допуснат грешка при пресмятането на числата, които записват...“, допусна Андреев. Той определи като грешка от страна на ЦИК решението за протоколите.

В протокола от СИК данните от машините и хартиените бюлетини трябва да са в самостоятелни редове и след това да бъде направено сумирането, смята той. По думите му „много по-лесно, много по-проследимо, за да се види, ако евентуално има грешки. СИК ще бъде много по-улеснена“, заключи той.

Вижте повече във видеото.