Годината на Войната

На крачка от смъртта: Оцелели след руска ракетна атака разказват за ужаса и възстановяването

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Екип на Euronews България е на място в Украйна и ще отрази събитията около първата годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия на 24 февруари 2022 г. Анастасия Димитрова и Александър Шопов предават за нас най-важното от няколко точки в Украйна и ще ни направят съпричастни с ужасяващата реалност на руската инвазия:

Силен тътен, писък в ушите, ярка светлина. Това са първите неща, които си спомнят Алексей, и Диана и Глеб, които в нощта на 1 юли се разминават на косъм от смъртта. Две ракети удрят малкото градче Сергеевка. 22-ма души губят живота си. Нямат късмета на 20-годишните герои на нашата история. Младежи, отишли да отпразнуват за два дни абитуриентския си бал.

„Лекуваме се и до сега. Все още в телата ни има много осколки, парчета от стъкла. Вече шест месеца непрекъснато ходим по лекари“, допълни Диана.

„Лекарите ми разказаха за ветерани от Втората световна война с подобни рани, които до края на живота си се лекуват от тях“, каза още Глеб.

От тялото на 21-годишната Диана лекарите изваждат близо половин килограм метални и стъклени отломки. Сред най-тежко пострадалите при атаката е Алексей. Шест месеца по-късно той се учи да ходи... отново.

Взривът почти откъсна крака ми. Не знам как лекарите успяха да ме спасят. Ето такова парче от костта ми беше раздробено. Събраха ме парче по парче и ме изпратиха да се лекувам на легло половин година. Тепърва сега започвам да се уча как да ходя отново. Вижте, мога дори да обуя маратонки. Но вижте - това се случи и вече ходя отново.

Алексей, оцелял от руска ракетна атака

Алексей има късмет и че е спортист. Научен на дисциплина и живеещ с вяра в победата на всяка трудност. Казва, че един ден отново ще се върне в залата. А докато разказва за преживения ужас, усмивката не слиза от лицето му.

„Не съм свикнал да правя каквото и да е без усмивка. В мислите си си казвах, че ако оживея, това ще бъде страхотна история“, каза Алексей.

Най-много ги боли не от физическите травми. Тях ще преодолеят. А от психическите. За приятелите на Алексей последствията ще са до живот.

„Сега се страхуваме дори от взривове във филмите. Подскачаме от всички силни звуци - когато влакове минават покрай нас“, разказа Глеб.

„Страховито е, просто не знаеш какво да направиш - да легнеш на земята, да прикриваш главата си с ръце. Много ни е страх“, сподели Диана.

Срещнахме Алексей, Глеб и Диана в "Парка на победата" в Одеса. Изпратиха ни с вяра в бъдещето и с убеждението, че скоро ще дойдат по-добри дни. Дни, в които смъртта ще е далеч от дома им.

Вижте повече във видеото.

#ГодинатаНаВойната: Една година събрана в един ден. 24 февруари по #EuronewsBulgaria
На живо от Украйна и най-близките до конфликта държави. За терора, последиците и разбитите съдби
Коментираме всичко най-важно с колегите от мрежата на Euronews - Euronews România, Euronews Serbia, Euronews Albania, Euronews Georgia, Саша Вакулина от централата в Лион, главният ни редактор Марина Стоименова от София и преките включвания на Анастасия Димитрова от Киев, Украйна

Запишете се за събитието тук