Европа

Украйна съобщи за най-малко шестима загинали при руски обстрел в Херсон

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Най-малко шестима души загинаха, а други 12 бяха ранени след обстрел в Херсон. Според украинската армия става дума за руско нападение, докато президентът Владимир Путин е произнасял речта си в Кремъл по-рано днес.

Херсон е една от 4-те области, които Русия анексира миналата година. Съобщава се и за удари срещу град Очаков в Николаевска област. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че – цитирам – „безмилостно избива цивилното население“. Във вечерното си обръщение той призова за край на войната и благодари на Джо Байдън за посещението в Киев.

„Трябва да направим всичко, за да сложим край на руската агресия през тази година, да освободим все още окупираните територии и да гарантираме надеждна сигурност за нашата страна и за всички народи на Европа, които искат да живеят в свобода и мир…. Всичко, от което се нуждаем, е решителност. Видях тази решителност от страна на президента Байдън и Съединените американски щати. И искам да благодаря за посещението. Работим по доставката на оръжия с голям обсег и други видове оръжия, които досега не бяха включени в пакетите за подкрепа“, заяви украинският държавен глава.