Европа

Пуснаха от ареста побойника на Християн Пендиков

От Euronews България Euronews България

Илия Спасески – единственият задържан за нападението срещу секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков, беше пуснат на свобода.

Съдът бе наложил на Спасески 30-дневна мярка „задържане под стража“, която изтече. Побойникът обаче е с отнет задграничен паспорт, предаде БГНЕС.

От прокуратурата в Охрид съобщиха, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Инцидентът стана на 19 януари в родния му Охрид. Той имаше тежки наранявания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лечението във ВМА в София Пендиков се възстановява успешно.

Спасески е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“ и професионален състезател по жиу-жицу. На 19 януари 21-годишният мъж нанесъл в гръб поредица от жестоки удари на Християн Пендиков. Според разкази на очевидци, както и на самия Пендиков, нападателите са били общо трима, като македонският българин е разпознал двама от тях. Един месец след атаката обаче властите в Северна Македония все още не са издирили останалите биячи.

Първото заседание по делото за побоя над Пендиков е насрочено за 28 февруари.

Пребиването на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид бе посрещнато в Европа със силно възмущение. Поради безпрецедентния акт на насилие лидерите на македонските българи бяха приети в Брюксел от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. Те подробно го информираха „за институционалната омраза към местните българи и липсата на политическа воля техните права да бъдат защитени и да се сложи край на насилието срещу тях“.

Разговорите в Брюксел бяха последвани от искане външният министър на РС Македония Буяр Османи също да се срещне с представителите на македонските българи. По време на разговора Георги Трендафилов призова властите в Скопие да изпълняват международните договори и преди всичко Договора за приятелство от август 2017 г., за да се стигне до намаляване на напрежението между двете страни.

Побоят на Пендиков беше последван от блокирането на стотици българи на ГКПП „Гюешево“ – „Деве Баир“ от страна на граничните власти в Скопие на 4 февруари. Тогава българските граждани бяха възпрепятствани да преминат границата и да положат цвете пред саркофага на българския революционер Гоце Делчев в храма „Свети Спас“ в Скопие, като официалната причина, изтъкната от граничните власти на РСМ, беше липса на ток на граничния пункт.