Общество

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение срещу нападателя на Пендиков

От Euronews България Euronews България
Pendikov BGNES Християн Пендиков, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-ти януари, предаде БГНЕС.

В обвинителния акт се казва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. Пендиков е секретар на местното българско сдружение и открито изразява своята етническа принадлежност.

След побоя младият мъж бе транспортиран със самолет за лечение във ВМА-София., където му бе направена операция. Пендиков бе със счупена челюст, имаше и сериозни наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда.

От прокуратурата в Охрид уточняват, че "обвиняемият до момента мълчи", но разследващите вече са установили всички обстоятелства за напедението, за които има очевидци, снимки и видеозаписи. Наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на мярката срещу обвиняемия, защото има опасност той да се укрие.

Продължава издирването на втория участник в нападението.

Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна с Пендиков и обеща да му бъде осигурена охрана.

Демерджиев каза още, че продължава да следи внимателно случая с нападението и че при последните си визити в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

Външният министър Николай Милков пък съобщи, че Пендиков ще получи българско гражданство и бъде настанен в жилище, което Мвн ще му предостави.