Политика

Дават българско гражданство и жилище на Християн Пендиков (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Hristiyan Pendikov BGNES

Християн Пендиков ще получи българско гражданство и бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му предостави. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция във ведомството, предаде БТА.

Македонският гражданин с българско самосъзнание беше жестоко пребит на 19 януари в Охрид, а българските власти изпратиха самолет да го вземе в България и го настаниха в болница за лечение. Той бе изписан вчера. 

Още при първото си посещение в болницата три дни по-късно Милков съобщи, че Християн Пендиков продължава да получава заплахи през социалните мрежи и съществува риск за безопасността му, ако се прибере обратно в Охрид.

"Така че тези въпроси сме ги решили. Предстои, разбира се, и негова среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да се уточни в каква степен му е нужна охрана на наша територия, за да не стане по някакъв начин жертва на провокация“, уточни министър Милков. 

На Християн ще бъдат отпуснати и финансови средства, за да може той и майка му да се издържат, докато са в България. Сумата не бе уточнена. 

Властите в РСМ минираха опитите ни за добри отношения

Във връзка с отношенията ни със Северна Македония, Милков коментира: „Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 февруари (напрежението по границата по повод честванията на Гоце Делчев - бел. ред.) От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Според него са били поети определени ангажименти, които не са спазени от страна на Северна Македония. „След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора“, съобщи още министърът на външните работи.