Общество

Каналджиите с камиона-ковчег извършвали по два курса месечно (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи, отново влязохме в световните новини. Това, което видяхме, тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от определени решения, които някои наричат съдебна реформа.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Националната следствена служба (НСлС), свързан с тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско, предаде БГНЕС.

Всичко, което виждаме, организираните групи за трансфер на хора, за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани. Прокуратурата се опитва да защити българските граждани.

Заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов съобщи, че са направени десетки разпити, над 20 претърсвания на адреси, назначени са експертизи, като някои от тях вече са готови. Той подчерта, че са работили не само по смъртта на загиналите, но и по цялата престъпна дейност на тази група, занимаваща се с каналджийство. По думите му, мигрантите отиват основно в Германия, Франция. А самата група се състои от 6 човека, като самите тайници ги изготвят сами и ги превозват. В хода на разследването е установено, че групата не работи от скоро, а това е пореден превоз, като те са признали, че са извършвали подобни превози два пъти месечно. Заместник-главният прокурор обясни, че шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е намерено впоследствие и превозното средство с мигрантите, отбили са и са видели, че има мъртви и пострадали хора и са хукнали да бягат по родните си места, конкретно в Каблешково. От заключението на аутопсиите става ясно, че пострадалите са починали в резултат на задушаване.

 

Tainik Migranti Prokuratura Тайникът, в който са били напъхани мигрантите. Снимка: Прокуратура

Директорът на ГДНП Атанас Илков обяви, че за четирима от задържаните може да каже, че имаме безспорни доказателства. „По-важното е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР доведе до много бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. извършителите бяха установени и задържани, благодарение на високия професионализъм на колегите“, каза още той.

„Дежурният прокурор от СГП, заедно с водещия следовател от НСлС съставиха и съгласуваха постановление за привличане в качеството на обвиняем на 6 човека“, каза говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев.

От ВМА пък съобщиха, че петима от мигрантите, хоспитализирани при тях са изписани, тъй като състоянието им не изисква продължаване на болничното лечение. Други трима продължават да са в тежко състояние в реанимацията на лечебното заведение.

"Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 души", съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация. Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни изменения и след направени рентгенови изследвания ще останат под лекарско наблюдение до понеделник. В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация”, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”.