Общество

Задържаха четирима заподозрени, свързани със смъртта на 18-те мигранти край Локорско (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Камионът, в който 18 мигранти от Афганистан загинаха от задушаване край София, е с търговишка регистрация.

От София е постъпило нареждане да бъдат задържани лица в Бургас, които са свързани със случая, научи Euronews Bulgaria. Към момента задържаните са четирима.

По неофициална информация единият от задържаните е собственик на камиона и в момента той се разпитва в Бургас. „До момента задържаните каналджии са 4“. Това заяви Атанас Илков, директор на главна дирекция Национална полиция. “В 14:15 ч. е получен сигнал до 112 от гражданин, който е преминавал през пътя, че е установил лица, които са приличали на мигранти, където установяват наличието на починалите мигранти. Едно от задържаните лица е с няколко досъдебни производства, последното е в осъдителна присъда, която е изтърпяна в 5 месеца. Лицето-собственик на автомобила е от Бургас, той в задържан в момента”, заяви още той. “Ние ще бъдем безкомпромисни, така че цялата фактическа обстановка да стане ясна”, коментира още директор Илков.

18 загинали и 34 оцелели мигранти са от Афганистан. Четирима души са задържани за 24 часа, не са им повдигнати още обвинения. Това заяви Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

„В момента 34 оцелели, които по техните думи са афганистанци, се разпитват в Националната следствена служба. На някои от тях им се оказва медицинска помощ в съответните лечебни заведения“, каза Сарафов.

Той посочи, че в момента работят 10 следователя от Националната следствена служба, прокурори от Прокуратурата и служители на МВР. „Иззели сме следи, 16 броя ДНК следи. Това означава, че ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Нямам никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние, на тази каналджийска дейност, довела до смъртта на 18 невинни души“, каза Сарафов.

Той посочи, че към момента има трима задържани. На тях все още не са им повдигнати обвинения. „Провеждат се съвместни действия на следствието, прокуратурата и МВР в три адреса както в София, така и в провинцията. Претърсват се домовете на тези, които са заподозрени и които в момента са задържани за 24 часа по Закона за МВР. Ще ги подложим на разпознаване, ща направим анализ на отпечатъци и 16 проби от ДНК. Ако излезе, че някой от тях е бил в този камион, той ще бъде привлечен като обвиняем“, каза още Сарафов.

По неофициална информация единият от задържаните е собственик на камиона и в момента той се разпитва в Бургас.

Случаят идва само ден след като министър Демерджиев каза, че КПП-тата остават, а до дни у нас се очаква представител на Европол, който се занимава именно с мигрантските групи.

Междувременно здравният министър Асен Меджидиев също коментира темата: "Имало е недостиг на кислород, те са мокри, премръзнали, не са се хранили най-малко няколко дниЦелите са в наранявания, не мога да кажа от какво - дали е от храсти или от това, в което са пребивавали", каза той.

Още подробности вижте във видеото.