Общество

Откриха в камион 18 мъртви мигранти край София (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

Полицейски действия са предприети във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент.

По първоначална информация камионът е превозвал незаконно мигранти – общо 52 души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал. Според данните към момента 18 от тях са починали, съобщава МВР, а едно от тях е дете на 6-7-годишна възраст. Част от оцелелите биват транспортирани към болница за оказване на медицинска помощ, като по предварителна информация поне 14 души са в изключително тежко състояние.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Осем от откритите в камион край село Локорско мигранти са в много тежко състояние, съобщиха от  Центъра за спешна медицинска помощ в София, предаде БТА.

На място са изпратени пет линейки. В Спешното отделение на Военномедицинска академия са докарани осем човека. Те са настанени в реанимация, като четирима от тях се намират в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане, съобщиха от болницата.

Седем са транспортирани в болница "Пирогов", като двама от тях са в много тежко състояние, а други седем са транспортирани към болница "Св. Анна". По четирима души са закарани в ИСУЛ, "Токуда" и МВР болница, уточни за Euronews Bulgaria говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Мигрантите са без документи, но са на видима възраст между 15 и 25 г., добави тя.  

За всички мигранти има опасност за живота. В момента трима души са настанени в „Пирогов“ и се обработват. Очакваме да ни докарат още. Това заявиха на извънреден брифинг в „Пирогов“ представители на лечебното заведение.

Настанените са в тежко състояние, не са се хранили, мокри и студени са. Мигрантите са страдали от липса на кислород, в момента уточняваме какво е състоянието, заяви началникът на Спешното отделение на „Пирогов“.