Общество

Експерт по сигурността: Случаят с мигрантите край Локорско показва, че границата е лесно пробиваема

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Защо 18 мигранти загубиха живота си в бус край София? Сред жертвите има и дете, съобщиха от здравното министерство. Над 30 души са отведени за прегледи и разпити от следователи. До момента по случая са задържани четирима души, сред които и собственикът на камиона, в който са били превозвани мигрантите.

„Трагедията с мигрантите край Локорско е изключително тежък случай без прецедент на територията на страната.“

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Славчо Велков – експерт по международна сигурност. По думите му това е много сериозен пробив в националната сигурност на страната.

Това е показен случай, че вътрешната ни граница е много лесно пробиваема. Въпреки, че показвахме на австрийския канцлер, че границата ни се охранява добре, то сега е ясно, че Шенген няма да е лесна задача.

Според Велков преградното съоръжение по границата не е непреодолимо за мигрантите и това не е средство, което може да гарантира сигурността на България.

„Това, което се случи при Локорско нямаше да стане, ако те не бяха преминали границата. А за да не я преминат тя трябва да се охранява добре. Например в Гърция не се случва това, защото гръцката държава работи с европейските си партньори“, посочи експертът по сигурността.

„Министърът на вътрешните работи каза, че българската държава ще отвърне с цялата си мощ на трафика на мигранти. Министърът на външните работи да настоява, ако трябва и 24ч. пред европейските партньори, че след като Европа иска да има сигурна външна граница, да оказва необходимата помощ на България – финансова и физическа“, подчерта Велков.

Целия разговор вижте във видеото.