Общество

Продължава разследването за смъртта на 18 души от Афганистан

От Euronews България Euronews България

Продължава разследването за смъртта на 18 мигранти в изоставен камион край софийското село Локорско.  По случая са задържани петима души, заподозрени в трафик на мигранти. Оцелелите са приети в 6 столични болници, няма опасност за живота им.

Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

Все още текат разпити

До късно снощи в областната дирекция на МВР в Бургас се провеждаха разпити на задържани и други хора имащи отношение със задържаните лица. В ареста са трима души за срок от 24 часа, като не е ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Други трима дадоха показания и бяха освободени.

Предполага се, че мигрантите са превозвани в изграден тайник под дървен материал. Разследването дотук е установило, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гора край Ямбол и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити.

Сред разпитваните е и собственикът на камиона, който по-рано през деня е подал сигнал за откраднато или липсващо превозно средство. В късните часове се провеждаха обиски в домовете на задържаните за вещи и документи имащи отношение към деянието. Предстоят разпити и в днешния ден.

Двама души продължават да са в интензивното

Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение.

Останалите 4 мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на болницата в добро общо състояние.

Мигрантите, настанени в “Пирогов”, имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.