Свят

ООН призова за повече помощ за Турция и Сирия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пристигне в засегнатите от трусовете райони в Турция на 19 февруари. Първият американски дипломат ще проследи как протичат спасителните операции и хуманитарната дейност на терен. Разположени са няколко полеви болници в които се лекуват хиляди пострадали. В Хатай, индийски медици се грижат за близо 3 хиляди пострадали. В Кахраманмараш, където бе епицентърът на труса, работят лекари от Азербайджан, френска полева болница има в Адияман.

Благотворителната кампания за набиране на средства за оцелелите след земетресенията в Турция и Сирия към момента е събрала над 5 млрд. Долара. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от своя страна призова световната общност да увеличи подкрепата си за ударените от стихията държави.

Много от инфраструктурата, която посетихме вече беше разрушена, а ресурсите - изчерпани. Има липса на лекарства дори за много базови оплаквания като грип, какво остава за по-сложни интервенции като Цезарово сечение. Посетхиме АГ болницата в Алепо, там нямаше дори чаршафи. Лекарите карат по 18-часови смени. Има нужда от повече помощ, за да се стигне до най-засегнатите хора.

Лайла Бейкър, ООН

В момента в зоната на бедствието работят близо 10 хиляди чуждестранни служители от 82 държави. Освен спасителни екипи, в засегнатите райони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа, както и над 12 300 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери. Общо 26 кораба също са разпределени в региона за превоз на персонал и материали и за евакуация.