Общество

Кабинетът изпраща хуманитарна помощ за 1,6 млн. лв. на Турция и Сирия

От Euronews България Euronews България

Правителството реши да предостави безвъзмездно хуманитарна помощ на Турция и Сирия след опустошително земетресение от 6 февруари, довело до хиляди жертви и огромни материали щети за двете държави. 

Във връзка с поисканата от правителството на Турция международна хуманитарна помощ от МВР, по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС е предоставена помощ на стойност от 1.6 млн. лева, посочват от правителствения информационен център.

Помощта за Турция включва надуваеми палатки с различен капацитет, както и сглобяеми палатки, сгъваеми маси, пейка, столове, мобилен климатик - 16 броя, шалте - 2500 броя, одеяло тип "Полар" - 1900 броя, възглавници, чаршафи и мн. др. предмети от първа необходимост.

На Сирия също ще бъде изпратена помощ по линия на механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Тя се предоставя от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Българския червен кръст, и е на стойност от 90 хил. лева. Включва сглобяема палатка с капацитет 6-8 човека - 5 броя, одеяло тип "Полар" - 600 броя, вълнени одеяла - 1080 броя и комплект спално бельо - 504 броя.

Помощта ще замине за Сирия утре с военнотранспортния самолет „Спартан“. Той ще кацне в Ливан, където ще разтовари даренията, а на връщане ще прибере от Турция българските медицинските екипи от ВМА, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите там.

Предоставената помощ ще бъде транспортирана с финансово съдействие от Европейската комисия, уточниха от пресслужбата на МС.