Свят

ОАЕ изпратиха над 930 тона помощи за Сирия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Обединените арабски емирства изпратиха още помощи за Сирия след земетресението, което опустоши страната и съседна Турция миналата седмица. Самолети, превозващи храна, палатки, дрехи и медицински материали, кацат в Дамаск и Латакия почти ежедневно след земетресението.

Във вторник ОАЕ доставиха почти два пъти повече доставки за един ден, отколкото през предходните 6 дни.

"След като направихме оценка на щетите и на случилото се, установихме, че разрушенията, причинени от земетресението, са огромни. Обединените арабски емирства увеличиха помощта си, за да облекчат страданията на своите братя и да се ангажират да им помагат", заяви Хамад ал Кааби, ръководител на екипа за търсене и спасяване.

До понеделник от ОАЕ за Сирия бяха изпратени 533 тона помощи със самолети за оказване на помощ, а само във вторник в пострадалата от земетресение страна пристигнаха над 400 тона.

"След като приключим с мисиите си по търсене и спасяване, имаме и други роли, например помагаме за разпределянето на помощи на нуждаещите се семейства и на хората, засегнати от земетресението", добави той.

Увеличението на помощта дойде ден, след като египетският президент поиска от шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да увеличи помощта за Сирия в реч на Световната правителствена среща на върха в Дубай

Общо 160 камиона с хуманитарна помощ, предназначена за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, ще бъдат изпратени от гръцката област Атика, като първите от тях ще потеглят днес с кораб по море. Събрани са 1000 кутии с храна и лекарства и 2000 чувала с дрехи. Лекарствените продукти и санитарните материали ще достигнат до засегнатите райони по въздух. Целта е непрекъснат поток от хуманитарна помощ. Агенциите за помощ и правителствата увеличават усилията си за оказване на помощ на опустошените части на Турция и Сирия, но седмица след земетресението много от хората, останали без дом, все още се борят да посрещнат основни нужди, като например да намерят подслон от лютия студ.