Свят

Сирия отваря два коридора за хуманитарна помощ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, за да допусне помощ за жертвите на земетресението, заявиха от ООН. То причини до момента смъртта на повече от 35 000 души в региона. Преди земетресението почти цялата хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше от Турция през един канал - пропускателния пункт Баб ал-Хава. Единственият граничен пункт, отворен за доставка на помощи от Турция, също бе нарушен от земетресението.

 

Днес конвой от 14 камиона се отправя на път към Сирийския червен полумесец през сухопътната граница и организациите на ООН, работещи в засегнатите райони. Този конвой съдържа лекарства, медицински консумативи и хирургически комплекти, които са необходими при такива обстоятелства, както и хранителни продукти и различни материали.

Хюсеин Шибли, генерален секретар на Йорданската хашемитска благотворителна организация

Положението е особено тежко в контролирания от бунтовниците район в северозападната част на Сирия, който не може да приема конвои с помощи от контролираните от правителството части на страната без разрешението на Дамаск.

Съобщението дойде ден след като ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус се срещна с Асад в Дамаск, за да обсъдят реакцията на опустошителното земетресение, което засегна Сирия и Турция миналата седмица.

Хуманитарната помощ в районите, контролирани от бунтовниците, обикновено пристига през Турция чрез трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Ръководителят на основната спасителна организация на сирийската опозиция обаче осъди решението на ООН, което дава право на сирийския президент Башар Асад да одобрява доставките на хуманитарна помощ през граничните пунктове с Турция. Според опозицията това носи на Асад "безплатни политически ползи", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е шокиращо и ние сме в недоумение от поведението на ООН", заяви Раед-ал-Салех, ръководител на сирийската спасителна организация "Белите каски".