Свят

На военен кораб лекуват болните в Искендерун след земетресението

От Euronews България Euronews България

В импровизирана болница се превърна турският военен кораб „Байрактар“ в пристанищния град Искендерун. Опустошителното земетресение претовари нормалните лечебни заведения и много хора останаха без достъп до здравна грижа, разказа AP.

Затова „Байрактар“ бил спешно оборудван с всички необходими лекарски, хирургически и диагностични кабинети и апаратура. На кораба оцелелите след земетресението могат да посетят педиатри, хирурзи, ортопеди, да им бъдат направени рентгенови снимки, ултразвук, електрокардиограма или инжекции на кораба.

Капацитетът на плаващата болница е 300 легла и досега повече от 2000 души са получили достъп до медицинска помощ там.

Един от тях е Берат Джетинер от Хатай, който е трудно подвижен.

"В моя квартал няма свободна болница. Най-близката е „Дортьол“, но тя е пълна с ранени от земетресението. Ето защо не могат да окажат помощ на хора като мен. Затова предпочитам да дойда тук“, казва Берат.

И двете деца на Есим Чинар са с грип. „Не можахме да се погрижим за себе си заради земетресението. Боли ни гърлото. Чухме за това място. Тъй като е създадена с помощта на германци, си помислих, че те ще се погрижат за нас по-добре. В Денизчилер не можах да намеря друга здравна помощ", разказа Есим.

Искендерун е един от тежко пострадалите след земетресението турски градове, а в деня след труса на самото пристанище избухна голям пожар.

Жертвите на земетресението до момента в Турция и Сирия вече надхвърлят 41 хиляди души. Опасенията са, че след спасителните операции, които продължават и в момента, двете страни ще се изправят пред хуманитарна заплаха и опасност от епидемии.