Свят

Равносметки: Измина една седмица от земетресението в Турция (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Точно седем дни изминаха от както Турция и Сирия бяха ударени от две силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по скалата на Рихтер. Жертвите в южната ни съседка са над 29 хиляди, а тези в Сирия – 3,500. Опитите да се намерят оцелели продължават, макар и шансовете вече да са близки до нулата. Чувствата сред оцелелите са смесица между тъга, отчаяние и гняв.

 

Достатъчно! Майка ми умря тук във вторник, стана пред очите ни, не искаме това, не искаме и благотворителни организации. Не искам чуждестранни организации, питам ги – те ми отговарят, че са доброволци и не били квалифицирани. Такава е ситуацията от понеделник, на какво прилича това. Антакия вече е свършена!

Зафер Бончук

Спим в калта заедно с 3-4 други семейства. Няма достатъчно палатки, затова стоим заедно. Това е нашата палатка.

Зехра

Антакия наистина е в руини. Собственици на магазини вече опразниха всичко което е останало, защото се готвят за набези на мародери. Местни хора и доброволци вече съобщиха за кражби в изоставени домове. Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че властите ще отговорят с цялата твърдост на закона на мародерствата.

Все още изкарват живи оцелели от опустошителното земетресение

„Необикновено събитие, което не може да се обясни с природни или научни закони – определението за чудо може да се приложи за 140 часа плен под развалините на срутена сграда при минусови температури и излизането от там жив“, разказва кореспондентът на Euronews Анелиз Боржес, която се намира в опустошените райони на Южна Турция.

Фатма, която е на 25 години от Сирия, направи точно това. И пожарникарите, които я вадеха близо цял ден, бяха обхванати от заслужена радост.

Много съм щастлив, че открихме още един оцелял. Надяваме се да намерим още. Надявам се да намерим още живи хора в тази сграда. Ще продължим да работим. Няма да спрем.

Абид Зенгин, пожарникар от Коня

И те продължават вече пета поредна нощ. По-късно срещнахме същата група пожарникари, които са дошли в Антакия от Коня, докато бързаха към друга точка за търсене. На дневна светлина степента на опустошенията, причинени от двете мощни земетресения на 6 февруари, е огромна дори за най-опитните и свикнали с какво ли не спасители.

„Като кошмар е. Изморени сме, но си заслужава“, казва Ебубекир, пожарникар от Коня.

Няма много време за разговори. Издирванията не спират в целия град и тази група, която досега е извадила изпод отломките над 160 души, се надява да продължи да поставя рекорди – и да твори чудеса.

„В сградата, в която се намираме сега, има оцелял. Нашето куче Гече го надуши, и не спира да търси. Ще продължим нашата операция, според информацията, която получим. Ние сме мюсюлмански народ. Никога не губим надеждата си“, казва спасител от екипа пожарникари от Коня.

Експерти твърдят, че още от началото шансовете за намиране на много оцелели не са били много високи. Много сгради са построени в нарушение на разпоредбите за строителство и когато се срутиха, се разпаднаха на много малки части. Които оставят малко място за спасяване на затрупани хора.

За Euronews – Анелиз Боржес, Антакия, Южна Турция