Политика

„Заради тежка корупция“: Великобритания не иска Пеевски и Божков на своя територия

От Euronews България Euronews България
Rob Dikson Н. пр. Роб Диксън. Снимка: БГНЕС

Направен е много внимателен преглед на случаите с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков от първия списък "Магнитски". Установено е било, че "лицата са замесени в тежка корупция – било то чрез подкупи или злоупотреба с обществени средства.

Това каза в интервю за БНР посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. Той определи направената проверка като „много мащабна“.

Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство, не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и до нашите отвъдморски територии", добави посланик Диксън. Той препоръча на България да укрепи способностите си да се пази от корупция.

Дипломатът поясни, че Глобалният антикорупционен санкционен режим, по който бяха санкционирани тримата българи преди дни, е британският еквивалент на закона „Магнитски“.

"Това не са санкции срещу държави, не са мерки срещу България. Те имат за цел да не допускаме тези лица до нашата финансова система, за да се предпазим. Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ", обясни посланик Диксън. По думите му по този начин се отправя един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията.