Свят

Надежда, вяра и мъка сред отломките в сринатата от земетресенията Антакия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

С Антакия е свършено. Това споделят хората в един от най-пострадалите турски градове на кореспондента на Euronews Анелиз Боржес, която е в епицентър на бедствието. Дори сградите, които все още стоят, може да се наложи да бъдат разрушени, тъй като са сериозно компрометирани. Точно покрай издирвателните операции стотици хора лагеруват по улиците, останали без дом след тоталната разруха. Споделят, че нямат бъдеще.

Опасната мисия на екипите за търсене и спасяване през развалините в Антакия, един от най-тежко засегнатите градове от земетресението изглежда безкрайна. Турски отряд се съгласи да ни вземе със себе си по време на една такава операция.

Откакто в понеделник земетресението с магнитуд 7,8 удари региона, всички са на крак. Много от участниците в разчистването и претърсването на развалините в търсене на оцелели са доброволци без предишен опит, но това не им пречи да продължат.

На мястото, където някога се е издигала пететажна сграда, са останали само отломки и надежда - напук на всичко. Спасителите викат: Чува ли ме някой? Но отсреща остава само тишина.

„Това, което се случва тук, наистина е необичайно. Преди около четири часа спасителни екипи започват да чуват шумове. Те помолиха всички наоколо на улицата да бъдат тихи. Двигателите на колите и багерите да бъдат изключени. Те общували с някого. И сега този човек е на път най-накрая да излезе“, разказва Анелиз.

Привлечени бяха още екипи и оборудване - и дори бяха повикани членове на семейството, които да се опитат да насочат спасителите по плана на сградата, за да ускорят процеса. Минути по-късно. На решаващия етап за тази конкретна спасителна акция, последва внезапен вик за срутване и последва пълен хаос.

Спасители тичат през отломките - издирването е преустановено. До новината, че става дума за фалшив сигнал. Турските власти обвиняват мародерите, че се опитват да разпространят фалшива информация - пропиляват ценни часове от спасителната работа. Но в крайна сметка спасителите се завръщат. И семействата ги последваха.

„Чакам брат си, съпругата му и децата им. Имам надежда, защото има оцелели, които са напуснали развалините живи. Не съм загубила вярата си“, казва Нурдан Йълмъз, жител на Антакия.

Но чудото, на което мнозина се надяваха, не можа да се случи тази нощ и за това семейство. А болката, която и без това е огромна, стана още по-голяма. Сякаш вълната от болка и разруха, заляла тази страна, не иска да се отдръпне.

Анелиз Боржес в Антакия, Южна Турция, за Euronews.