Общество

Един от първите български спасители, върнали се от Турция: Трагедията е невероятна

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Посетихме около 7 обекта в гр. Адана, направихме многократни опити да спасим различни хора. Първият обект беше – полусрутена сграда. Едната част беше паднала, другата беше цяла. Колегите, които бяха от турска страна казаха, че земетресение с подобен мащаб никога не са виждали. Дали това е причина на земетресение или строителство, това вече аз не знам. Но специалистите на място там казваха, че са взимали проби на място и че нещата по строителството не са наред.“

Това коментира в предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria Сотир Лазаров – един от първите спасители, които се прибраха у нас от Турция.

Ние бяхме първите международни екипи, които пристигат в Адана. Когато ние пристигнахме в Адана още нямаше координационен център, където сега се регистрират международните екипи. В първия ни ден в Адана все още пристигаха турски екипи.

„В последствие, когато дойдоха и другите международни екипи видяхме, че не им отстъпваме по нищо. Нито по екипи, нито по друго нещо. Трагедията там е невероятна. В първата ни нощ там при нас дойде майка, която търси родителите си и двете си деца под отломките“, сподели Лазаров.

Той посочи, че често българите се подценяваме, но нашият екип не е отстъпвал по нищо на международните, нито по екипировка, нито по възможности.

Целия разговор вижте във видеото.