В темпото на Кари

„В темпото на Кари“, 11.02.2023: Проф. Карабиберов: Спортът е като наркотик - стимулира хормони, които те правят весел (част 2)

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Проф. д-р Юлиан Карабиберов е легендарна фигура в треньорската професия. Той е кондиционен и фитнес треньор. Във втората част от гостуването му в рубриката "Спортни предизвикателства" той продължи темата за важните моменти при физическата подготовка, както при професионалистите, така и при любителите.

Трудно е да се даде точна дефиниция на определението "във форма". Зависи човек какво цели. Трябва всеки да си се представи, и да каже: "искам да съм това". За мен спортната форма е да имаш качества, които да те обслужват. Второто е, да се чувстваш добре. Да си усмихнат, да се кефиш на живота. Спортът стимулира хормони, които те правят по-весел - като наркотик. Другото е визията - как изглеждаш, и дали като се погледнеш в огледалото, се харесваш. Но и не само себе си, а и околните. Една прекрасна фигура създава радост, коментира той.

Фитнесът също може да се нарече кондициониране. Опитваме се да въведем специалността "кондиционен треньор" чрез нашия колеж "БиоФит". Направихме такава заявка към министерството на спорта, уточни проф. Карабиберов, който също показа интересни упражнения.

Вижте целия епизод във видеото.