Европа

Весела Чернева: Блокирането на военната помощ за Украйна не е в правомощията на Радев

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Няма нужда да тълкуваме думите по отношения военната помощ за Украйна на президента, които е казал на срещата на върха в ЕС. Имаме законодателно решение на народните представители по темата.“

Това коментира за Euronews Bulgaria заместник-директорът на неправителствената организация Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Очевидно Румен Радев се позиционира в доста скромния лагер на проруските гласове в Европейския съвет, където освен него и Орбан други няма. Това носи големи вреди на България, не само имиджови, но и финансови.

„България все повече изглежда като страна, която не принадлежи към консенсусите в Европейския съюз, а това е важно тогава, когато България има нужда от солидарността на останалите страни членки – било за Плана за възстановяване или членството ни в Шенген. Когато вървим директно срещу техните ценности, това ни прави да изглеждаме като страна от друг континент и съюз. Това е много отвъд правомощията на българския президент по Конституция, особено когато има решение на Народното събрание“, подчерта Чернева.

Тя посочи, че решението за замяната на руското ядрено гориво с алтернативно ще влезе в сила от 2024 г.

„Ако говорим за обслужването ядрената централа дотогава, може да има дерогация, така както имаше такава и за „Лукойл“. Заплашването с ядрено вето в ЕС е в разрез с правомощията на президента“, отбеляза Чернева.

България има ядрено гориво за следващите 2 години, а след това има алтернатива. Тук въпросът е за обслужването в тези 2 години.

Според Чернева блокирането на толкова сериозна политика като следващия пакет санкции срещу Русия, който трябва да излезе за 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната, ще навлече много проблеми на България.

„Може би екипът на президента не разбира какво е да заплашваш с вето и да поискаш дерогация. Ветото се иска, когато другият път е извървян и не си постигнал успех. Ветото е „ядрена“ опция“, коментира Чернева.

Според нея целият аргумент, който е построен от сегашния енергиен министър и администрацията на президента се базира около отказа България да купува руски газ.

„Може би това се случва, защото газът поевтиня и това не се оказа края на света. България успя да се справи със спирането на руски газ. Това изглежда е лоша новина за служебното правителство. Българския енергиен министър да съобщава, че Русия има намерение да ни съди само по себе си казва на руснаците, че имат солиден случай. А това не е така“, отбеляза Чернева.

Цялото интервю вижте във видеото.