Политика

Никола Минчев: Решението за Украйна ще е приемливо за БСП

От Euronews България Euronews България
20220502134555 1 Председателят на парламента Никола Минчев. Снимка: НС

Ще се намери такова решение за военната помощ за Украйна, което да отговори и на вижданията на БСП.

Тава отговори председателят на Народното събрание Никола Минчев на въпрос дали такава подкрепа ще доведе наистина до излизане на БСП от управляващата коалиция. Минчев посочи, че мисли и се надява, че БСП няма да излезе.

Не мисля, че в настоящия момент падане на правителството е добър вариант за страната. Не мисля, че ако помогнем с това, което поиска господин Зеленски, ще бъде акт, който БСП ще разчете като мотив за излизане от коалицията.

Никола Минчев, председател на Народното събрание

По думите му самата ситуация в света е тежка и съответно налага вземането на тежки решения. Трябва да изберем между т. нар. неутралитет или да покажем, че ние сме част от демократичния развит проспериращ западен свят, посочи Минчев.

 

Ние от "Продължаваме промяната" ще гласуваме за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем.

Никола Минчев, председател на Народното събрание

Според него, поисканото от президента на Украйна Володимир Зеленски - ремонт на техника в "Терем и "Авионамс", е най-подходящото като помощ. Ако можем да помогнем по този начин , мисля че би било много добре, каза още Никола Минчев и добави, че ако от това има нужда украинската страна, а ние можем да ѝ помогнем по този начин, би било отлично.

По думите на председателя на парламента има политици, които се заиграват с притесненията на хората, породени от факта, че в близост до страната ни се води война. Трябва да е ясно, че предоставянето на военно-техническа помощ не означава въвличане във войната. Ако означаваше, то тази война щеше да се води в момента между много държави, но това не е така – тя се води между две държави, подчерта Никола Минчев.

Никола Минчев се включи в Националния събор-поклонение в историческата местност "Оборище" по повод 146 години от Априлската епопея.