Политика

Крум Зарков, БСП: Вместо на направим промяна във ВСС, сме на път да го застопорим след мандата му

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Крум Зарков Крум Зарков, депутат от БСП

Легитимността на коалицията спрямо изборния резултат е съдебната реформа. Тя е онзи надпартиен въпрос, който прави възможно в една коалиция да са партии-исторически опоненти.

Това заяви Крум Зарков, депутат от БСП пред Euronews Bulgaria.

 

На дневен ред е закриването на КПКОНПИ, допълни той. Ще отделим от този орган специална институция, която ще се занимава с разследването на висши длъжностни лица за корупционни престъпления.

По повод процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, което трябва да се случи до 3 септември, Зарков коментира, че тя е особено трудна за Парламента. Причината е изискваното по Конституция квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите. А в последните седмици било трудно да се постигне дори нормално мнозинство за избор на такива длъжности. Затова, за да си изпълни Парламентът конституционните задължения, неизбежно трябва да се влезе в разговори с опозицията по този въпрос. Ако не се излъчи тази квота ще се стигне до парадоксалното положение, „ние, които се събрахме, за да направим промяна в сега действащия Висш съдебен съвет, да го застопорим дори след мандата му“.

Зарков каза още, че не счита, че текстът на добилия популярност проект за закон „БГ Магнитски“ заслужава наименованието „проект на закон“. Той допълни, че създаването на новия орган за национална сигурност не е обсъждан с БСП в рамките на коалицията.

 

Всъщност предложеният закон е точно обратното на действащия в САЩ закон „Магнитски“. Той има за цел да създаде ред, по който да се действа когато вече има такива санкции. Тук наблюдаваме позициониране на политически играчи спрямо тема, която още не се е появила видимо.

Крум Зарков, депутат от БСП

По темата за Северна Македония, Зарков коментира, че апели като този на премиера Кирил Петков за свикване на КСНС нямат правна стойност, тъй като съветът се свиква с решение на президента. Той допълни, че не вижда никаква промяна в обстоятелствата от последния КСНС през януари досега.