Свят

САЩ свалиха неидентифициран летящ обект над Аляска с размерите на малка кола

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

По заповед на президента Джо Байдън американски изтребител е свалил на голяма височина над Аляска обект с размерите на малък автомобил, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви пред журналисти, че не са известни много подробности за обекта, но САЩ очакват да го възстановят, тъй като той е паднал в американски териториални води.

Не е ясно откъде е дошъл обектът.

Както добре знаете, гражданските самолети летят на височина между 13.5 - 13.7 км. Така че имаше основателно опасение, че този обект може да представлява заплаха или потенциална опасност за гражданския въздушен трафик. Беше преценено, че има основателна причина да бъде свален и след консултации ние дадохме такъв съвет на президента. Той разпореди обектът да бъде свален.

бригаден генерал Пат Райдър, прессекретар на Пентагона

Обектът е паднал в крайната североизточна част на Аляска, близо до границата с Канада. Пилотът на изтребителя, свалил обекта, посочил, че на борда не е имало хора.

На 4 февруари САЩ свалиха китайски балон за наблюдение на голяма височина, който премина над територията на Съединените щати.

Засега властите внимават да не класифицира сваления в петък обект като балон, посочва Ройтерс.