Свят

Пентагонът засече още един китайски шпионски балон

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Втори китайски шпионски балон беше засечен – този път над Латинска Америка. Това обявиха от Пентагона само 2 дни след като съобщиха, че друг такъв апарат лети над територията на САЩ. Той е преминал и над чувствителни обекти - като военновъздушната база „Малмстрьом“, където складират ядрени ракети.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отложи планирано си пътуване до Китай, което щеше да бъде първата подобна среща на високо равнище в комуническата държава от години.

Условията не са благоприятни за конструктивно посещение. Заявих, че присъствието на този балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ е явно нарушение на суверенитета на страната и на международното право. Съединените щати остават ангажирани с дипломатическия ангажимент към Китай. Планирам да посетя Пекин, когато условията го позволяват.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Блинкън добави, че САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай.

По-рано, след близо денонощие без коментар, от Пекин дадоха обяснение за първия балон – бил граждански, използван за научни цели, основно метеорологични и навлязъл във въздушното пространство на САЩ случайно.

Това не е първият случай с шпионски балон, но този път се е задържал по-дълго от обикновеното над Щатите - на фона на все по-обтегнатите отношение на двете супер сили.