Свят

Американски изтребител свали китайския балон във водите на Атлантическия океан

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Съединените щати свалиха китайския балон, който се носеше във въздуха в продължение на дни.

В операцията са участвали няколко изтребители. Боен самолет F-22 е ударил балона със свръхзвукова ракета над Атлантическия океан, край бреговете на щата Южна Каролина. Президентът Джо Байдън е поискал летящият обект да бъде свален преди дни.

В сряда, когато бях информиран за балона, наредих на Пентагона да го свали възможно най-бързо. Те решиха, че най-добрият момент да го направят е в териториалните ни води, за да няма щети за никого на земята.

Джо Байдън, президент на САЩ

Отломките са паднали в океана в радиус от около 10 км. Два военноморски кораба са се включили в изваждането им.

От Китай нарекоха действията на Щатите „очевидно прекомерна реакция, която сериозно нарушава международните споразумения“. Подчертаха, че балонът не е представлявал военна заплаха и запазват правото си на ответни мерки.

Според Щатите балонът е навлязъл в американското въздушно пространство за първи път в края на януари. След това е преминал на територията на Канада. Този месец беше забелязан над щата Монтана, където е разположена американска военна база със силози за ядрени ракети.

По-рано от Вашингтон обявиха, че балонът е разузнавателен, докато от Пекин отговориха, че се използва за изследвания и се е отклонил от траекторията си заради силен вятър. Заради случая държавният секретар Антъни Блинкън отмени посещението си в Китай.

Свалянето на балона временно спря работата на три летища. Въздушното пространство на щатите Северна и Южна Каролина беше затворено.