Euronews Primetime

Психиатър за убийството на Иван Владимиров: Основен въпрос е как управляваме разрушителността

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Това е проблем, който не се случва за първи път. Подобен вид убийства, за съжаление, стават все по-чести. Стои въпроса за корените на това явление, което има доста нива, и едно от тях е свързано с това как управляваме (като индивиди и като общество) разрушителността, която е част от човешката природа.“

Така психиатърът д-р Светлозар Василев коментира в студиото на Euronews Bulgaria убийството на психолога и писател Иван Владимиров-Нав.

Отговорност носи както извършилият убийството, така и социалните институции, които са натоварени да се грижат за сигурността ни като граждани, категоричен е психиатърът.

 

Отвъд това как полицията, прокуратурата, психиатрията, си вършат работата (очевидно недостатъчно добре и търпим критики), има голям въпрос защо става все по-често това да умират хора по този нелеп начин? В случая, Иван Владимиров е застрелян в главата от своя съсед.

Част от проблема вероятно е свързан с този не докрай случил се преход, смята Василев.

„Ние, живелите до 1989 година, сме възпитавани да се подчиняваме, да се страхуваме от авторитетите. Така че, подобен вид инциденти, макар и да е имало, не бяха толкова чести“, посочва той.

„Това да живеем в демокрация и капитализъм, е точно обратното да потискаме по един деспотичен начин, от авторитетите, агресията и разрушителността си. Сега ние, като индивиди, сме отговорни за това какво правим чрез поведението си, какво допринасяме за обществото и за другите“, пояснява Василев.

 

 

Тук ценностите са съвсем различни – те са свързани с индивидуална отговорност, с емпатия към другия, с умения да станеш принадлежен към някаква общност, да допринасяш към нея… Нещо, което Иван Владимиров правеше, и то много.

Този постоянен провал на определена част от обществото да се трансформира, е част от причините за това, което се случва, убеден е психиатърът.

Цялото интервю, заедно с репортаж на Камелия Колева за предисторията на убийството, вижте във видеото.