Европа

Премиерът на Молдова подаде оставка на фона на продължаващите кризи

От Euronews България Euronews България
Natalia Gavrilita

Правителството на Молдова се разпадна, след като прозападният министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Това прибави към поредицата от кризи, обхванали малката държава, откакто Русия нахлу в съседна Украйна.

Гаврилица заяви на пресконференция, че "е дошло времето да обявя оставката си" и каза, че никой не е очаквал, че нейното правителство, избрано през лятото на 2021 г., "ще трябва да управлява толкова много кризи, причинени от руската агресия в Украйна".

Премиерският мандат на Гаврилица беше белязан от дълга поредица от проблеми. Те включват остра енергийна криза; рязко покачваща се инфлация и няколко неприятни инцидента, като например ракети от войната в съседна Украйна, които прекосяват небето на Молдова.

Днес сутринта началникът на военните сили на Украйна потвърди нов инцидент - две руски крилати ракети са прелетели над въздушното пространство на Молдова, преди да навлязат в Украйна. Ракетите са били изстреляни от Черно море, съобщиха официални лица.

Молдовските власти потвърдиха украинското изявление и извикаха руския посланик, за да протестират "срещу неприемливото нарушаване на въздушното ни пространство от руска ракета", се казва в изявление.

Новото правителство ще бъде назначено от президента Мая Санду, а след това трябва да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова.