Европа

ЕС обещава помощ от 250 млн. евро за Молдова

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансов пакет от 250 милиона евро в подкрепа на Молдова по време на официалната си визата в страната. Русия намали наполовина доставките на природен газ за Молдова през последните седмици, предизвиквайки безпрецедентна енергийна криза в страната на прага на зимата. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансова помощ в размер на 250 млн. евро за Молдова, за да й помогне да се справи с енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна. Европейската солидарност с Молдова е непоклатима", заяви еврокомисарят, която е на визита в Кишинев.

Изготвихме допълнителен пакет за енергийна подкрепа на Молдова. Първо, обещаваме 200 милиона евро, за да помогнем на страната да посрещне нуждите си от доставка на газ. Тази сума ще се състои от 100 милиона евро под формата на безвъзмездни средства и 100 милиона евро под формата на заеми. Парите трябва да бъдат на разположение от януари 2023 г. Нататък. Ще предоставим допълнителна бюджетна подкрепа на Молдова в размер на 50 млн. евро. Това ще помогне да се осигури подкрепа за най-уязвимите, така че това е целева бюджетна подкрепа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Молдовският президент Мая Санду, предупреди, че страната й рискува да остане без газ и електричество тази зима. Молдова е силно зависима от руския газ и се очаква "Газпром" да намали доставките наполовина този месец. Една трета от електроенергията на Молдова идва от Украйна, но руските удари по енергийната инфраструктура там накараха Киев да спре целия износ за Молдова.

Сметките на домакинствата в страната за енергия са се увеличили 6 пъти за изминалата година на фона на галопиращата инфлация. Страната с население от около 2,6 милиона души, е изцяло зависима от руските газови доставки.

Изправени сме пред най-трудната енергийна криза през последните 30 години. Криза, в която енергийните ресурси се използват като оръжие срещу демокрацията и тази енергийна война се случва не само в Република Молдова. От всички нас зависи колко бързо ще започнем преговорите за присъединяване и колко бързо ще настъпи денят, в който Кишинев ще бъде не само столица на държава кандидатка, но и на държава членка на ЕС.

Мая Санду, президент на Молдова

Молдова подаде молба за присъединяване към ЕС официално точно след като Русия нахлу в Украйна през февруари.

През изминалата година ЕС е предоставил на Молдова повече от 840 млн. евро под формата на заеми и грантове, добави тя.