Европа

Дионис Ченуша: В интерес на Русия е да подкопава доверието към молдовското правителство

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Повече от месец продължават протестите в Молдова срещу правителството. Според недоволните граждани управляващите не се справят с енергийната криза и висите цени по магазините. Може ли войната в Украйна да се пренесе и в Молдова и доколко е застрашено Приднестровието - Християна Димитрова разговаря с молдовския политически анализатор Дионис Ченуша.

 

Преди две седмици се появи информация, че Молдова обмисля мащабна мобилизация. Няколко часа по-късно Министерството на отбраната отрече. Доколко ескалацията на напрежението може да прерасне и в Приднестровието?

Твърденията относно евентуална мобилизация бяха направени от много високопоставени молдовски политици, като това беше само един от сценариите, в случаи, че руската армия достигне до Приднестровието. Ако руската войска се намира в Одеса, то в тази ситуация Молдова ще прецени дали да нареди мобилизация или не. За момента няма ескалация в района на Одеса, така че все още Молдова е в безопасност, но всичко зависи от успеха на украинската контраофанзива срещу руската армия.

Рискът да бъдат мобилизирани молдовски граждани от източните райони е висок, нали? Или не?

Много е трудно да се каже кои хора са били мобилизирани и кои внедрени в руската армия. Молдовските власти много внимателно следят и проверяват какви граждани напускат страната, както и тези, които влизат на територията ѝ. Властите се опитват да направят невъзможно участието на молдовски граждани в руската война срещу Украйна.

Молдова не е част нито от НАТО, нито от ЕС, слаба икономика, енергийно зависима от Русия, малко население... Реална ли е заплахата за Молдова да се превърне в следващата мишена на Путин?

Мисля, че за момента Молдова се справя със ситуацията в Украйна и руската агресия там, а причината за това до голяма степен е, че сме до Румъния. За сега страната може да си позволи да купува електричество от Румъния, след като „Газпром“ спряха доставките на газ. Това само по себе си представлява заплаха за енергийната ни сигурност, но да не забравяме още, че Русия поврежда енергийната инфраструктура на Украйна в момента, като по този начин я прави напълно неспособна да ни снабдява с електричество. В този смисъл, благодарение на съседи като Румъния, на чиито капацитет за доставка на електричество можем да разчитаме, но и на доставки газ, в случай, че Русия напълно ги спре, страната се справя.

Доколко Кремъл се бърка във вътрешния живот на Молдова?

Можем да кажем, че е в интерес на Русия да подкопае доверието и законността на действащата партия на власт, тъй като е ясно, че Молдова е в много добри отношения с Европейският съюз. Тя е страна кандидатка, която напредва доста успешно в преговорите с останалите западни партньори. Така че не е изненада, че за Русия е важно да подкрепя и да дава платформа на политическите сили в Молдова, които са срещу правителството и в известен смисъл свързани с клептократични мрежи. Именно тези клептократични мрежи ръководят простестите в последните седмици. Така Русия опитва да влияе на политическата ситуация в Молдова - чрез заинтересовани политически сили в страната, които са против прореформаторското правителство, чиято цел е изкореняване на корупционните схеми. Русия се грижи за разпространението на невярна информация както срещу президента, така и срещу управляващата партия.

Как хората в Молдова гледат на войната в Украйна, страхуват ли се?

Бих казал, че хората са разделени. По-голямата част от тях вярват, че войната се случва заради стремежът на Русия да окупира украински територии, но в същото време имаме и много значителен сегмент от гражданите, около 25 процента, които смятат, че Запада и НАТО са намесени по някакъв начин във войната в Украйна. Именно поради тази причина Молдова трябва да се погрижи за цялостта си и информационната си сигурност. Видимо е, че Русия успява да прокара определени наративи, които карат хората да изпитват съмнения кой точно е агресорът. Не е в интерес на Украйна и на Запада Русия да всява несигурност в региона.

Както и Вие споменахте, има редица протести в Молдова, хората протестират срещу поскъпването на енергийните ресурси и храната. Докъде може да стигне недоволството?

Населението наистина е разтревожено от икономическата и социална ситуация, но в същото време много хора смятат, че страната няма друга политическа алтернатива. Така че в този момент интересът за протест срещу действащото правителство е доста малък. Правителството не се справя достатъчно ефективно по определени проблеми, но да не забравяме, че то се ползва с изключително доверие от европейските ни партньори въпреки това. Именно тази външна легитимност, включително и към президента, помага страната да се справи с трудните икономически и социални условия.

НАТО започва учения с ядрените си сили. Какъв знак е това?

Молдова е неутрална държава, но е и загрижена за своя защитен капацитет, така че ще се възползва от помощта, оказана страните-членки на ЕС и НАТО, за да я подобри. Не мисля, че в момента Молдова проявява интерес към участие на молдовската армия в някакви тренировъчни действия. Определено фокусът ни е в модернизиране на техническия ни военен капацитет - те са физически остарели.

И последен въпрос: какви месеци ни очакват, колко трудни? Има енергийна криза, инфлация...

Ситуацията е много трудна. Населението се подготвя за тежка зима, независимо какво ще бъдат температурите навън. Да не забравя обаче и факта, че правителството получава значителна помощ от ЕС и други наши партньори. Чрез тях създава различни схеми за компенсации и подпомага най-уязвимата част от обществото. Правителството наистина прави опити да окаже помощ на хората в най-голяма нужда, но това далеч не означава, че ще ни бъде лесно. Правителството трябва да бъде в изключително добра комуникация с гражданите. Трябва и да разполага с различни изходи от случаи на кризисни ситуации- например ако Русия реши изцяло да спре доставките на газ. Трябва да сме сигурни, че страната ще се справи енергийно поне до следващата пролет.