Euronews Сега

Живот под обстрел: Мирни жители се опитват да оцелеят край Запорожката АЕЦ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският ядрен оператор съобщи, че руският обстрел отново е спрял захранването на Запорожката атомна електроцентрала, превърнала се в една от точките на конфликта в страната след инвазията на Русия.

Централата, която е най-голямата в Европа, се нуждае от електрическо захранване за критични системи за безопасност. В такива случаи комплексът разчита на дизелови генератори.

В селско стопанство, разположено на около 20 километра от електроцентралата, в района на Днепропетровск, Лариса Иванова работи усилено.

Свикнали със звуците на експлозиите, тя и още 20 работници от фермата, носят кашони с плодове, готови за претегляне. Казва, че всеки ден има обстрели.

 

Ситуацията е напрегната, но се опитваме да бъдем оптимисти. Ще работим повече, за да помогнем на нашите сили, така че нещата да бъдат по-лесни за тях и за нас. Всеки ден има обстрели, постоянно стрелят по мирните жители, но ние имаме цел - трябва да приберем реколтата. Снаряди продължават да падат навсякъде - земята, градините, навсякъде... Искам мир, разбира се.

Лариса Иванова – управител на стопанство

Населението в Днепропетровск е подготвено за най-лошия сценарий. Всички жители са подготвили куфари с дрехи и ще избягат от района, ако се случи нещо със Запорожката АЕЦ.

Наташа и малкият ѝ син Тимофей живеят с малко село с няколко десетки жители.

Искам мир, нищо друго. Мир в света и всички хора да живеят както преди войната. Сега всички са уплашени. Искам да няма страх, за да могат хората да живеят спокойно.

Наташа – местна жителка 

Желанието на Наташа е да се върне в родния си град Херсон, който е под руска окупация, и да види близките си.