Политика

България ще транзитира газ за Молдова

От Euronews България Euronews България

България ще транзитира газ за Молдова. Двете страни подписаха договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовската му колежка Мая Санду в Кишинев.

Държавният глава коментира, че България е постигнала значителен успех в диверсификацията на източниците и маршрутите на газ основно чрез изграждане на междусистемни газови връзки със своите съседи, както и с дялово участие в терминали за втечнен газ.

„България и Молдова са  изправени пред сериозни изпитания не само за сигурността, но и за икономиките и социалните си системи заради прекъснатите вериги на доставки и повишените цени на енергоносителите и растящата инфлация, вследствие на войната на Русия срещу Украйна. Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства само ако сме солидарни и работим заедно“, добави Радев в съвместна пресконференция заедно с президента на Молдова Мая Санду в Кишинев.

„С подписването на споразумението България протяга ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение, което е проява на солидарност и общ подход към кризите“, добави президентът.

Той посочи, че благодарение на подписания днес договор се дават възможности за пренос на газ от Юг на Север в голям обем, така че Молдова да получи достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция чрез търгове, а България да гарантира преноса.

Заради войната в Украйна Молдова изпитва най-тежката енергийна криза от обявяването на независимостта си, заяви Мая Санду. Тя отбеляза, че с подписването на договора днес Молдова може да диверсифицира източниците си на газ, което спомага страната да е по-устойчива.

По време на срещата двамата президенти обсъдиха и възможностите България да сътрудничи на Молдова за задействането на механизма за макрофинансова помощ на ЕС по отношение на снабдяването с електричество. България вече съдейства на Република Северна Македония по този модел и ЕК одобри 80 млн. евро за доставка на електрическа енергия, които България има готовност да осигури, заяви Румен Радев.  
 
България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова да сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция, отбеляза още Румен Радев. Той допълни, че страната ни е готова да сподели опита си по трудния път на членството и реализирането на дълбоки реформи. „България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова“, заяви още Румен Радев. „Изразявам радост да ви приветствам днес в столицата на една държава-кандидат за член в ЕС“, заяви от своя страна Мая Санду и благодари на Румен Радев за изразената увереност, че Молдова може да изпълним всички стъпки по пътя на европейската си интеграция.
 
Президентите Радев и Санду откроиха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави, както и приятелството между България и Молдова, основано на вековни духовни и културни връзки между двата народа.

След посрещането в Президентския дворец в Кишинев българският държавен глава проведе среща с председателя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. Президентът Радев отдаде почит пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.
 
Утре българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.