Европа

Природният газ в Молдова поевтинява, но сметките остават високи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Цената на вносния газ в Молдова се очаква да намалее през декември. Газовата компания Moldovagaz, обяви, че синьото гориво за декември ще бъде купувано на цена от 745 евро за 1000 кубически метра вместо досегашните 780 евро. През 2020 г. същото количество газ се продаваше за 140 евро.

Сметките на хората сега са 10 пъти по-високи, отколкото преди година. Те разказват, че опитват да спестят пари, но това става почти невъзможно. Сметките растат с всеки изминал месец и са непосилни за мнозина.

Изключваме всичко, което не ни трябва, използваме само най-необходимото.

гражданка на Молдова

Проблеми има и с електричеството - заради руските ракетни удари в съседна Украйна хората в Молдова няколко пъти оставаха без ток.

Правителството се готви за различни сценарии. Всички служби и доставчици са в готовност. При извънредна ситуация трябва да реагираме бързо и да се свържем с всички граждани възможно най-бързо.

Андрей Спъну, вицепремиер на Молдова

Молдова генерира само една десета от тока си, докато други около 70% идват от електроцентрала в Приднестровието - руския сепаратистки регион на север от столицата Кишинев. Други 20% се внасят от Украйна, но страната спря износа си след началото на войната. Енергийният дефицит на Молдова е между 5% и 10%.