Политика

Антоний Гълъбов: Управление в малцинство ще е несигурно

От Георги Колев Георги Колев Редактор
8997332 Доц. Антоний Гълъбов Снимка: БГНЕС

Критичният момент е актуализацията на бюджета – не толкова Северна Македония, не толкова войната в Украйна. Бяхме свидетели на пречупване точно по отношение на бюджета.

Това коментира пред Euronews Bulgaria политическият анализатор доц. Антоний Гълъбов за разпада на коалицията.

 

Според него, изявлението на Станислав Трифонов не е емоционално, решението му също. През изминалите седмици сме били свидетели на множество сигнали от ИТН, че напрежението нараства. По отношение фигурата на Асен Василев и въпросите, свързани с бюджета, а не толкова по отношение на управлението на Кирил Петков. Основното ядро на конфликта през цялото време е била подготовката на актуализацията на бюджета.

Според Гълъбов пресконференцията на ПП се е опитвала да промени акцента, по повод оглавяването на КПКОНПИ от Бойко Рашков и несъгласието на ИТН с това. Опитали са се да насочат акцента към някакви съмнения, свързани с корупция с ИТН. „Това беше опит да бъде отклонен истинският въпрос – управлението на публичните средства и тяхното преразпределение по ресори“, каза доцентът.

Актуализацията на бюджета е с много къс хоризонт. Станислав Трифонов увери, че неговите депутати ще подкрепят увеличението на пенсиите. Това означава, че в най-лошия случай ще имаме частична актуализация на бюджета само в сферата на социалните му мерки. Но Гълъбов не очаква да се формира мнозинство за целия пакет за актуализация на бюджета. Перспективата да бъде продължено управлението в условията на малцинство ми се струва несигурна, защото това предполага стил на водене на преговори и постигане на съгласие, което досега не сме виждали от страна на ПП. Той не очаква те да потърсят подкрепа от опозицията.